Biserdent
Biserdent Biserdent Biserdent
Radno vreme · pon - pet 11:30 - 19:30
sub - ned na poziv

Dečija stomatologija

Deca su ukras sveta, a mi ćemo dodati, dečiji osmeh je ukras svakog deteta. Veoma važno je od malih nogu naučiti svoje dete da je poseta stomatologu nešto što se podrazumeva, što je neophodno i može biti čak i interesantno. U nekim ordinacijama postoji dečiji kutak, odnosno igračke, gde se deca mogu zabaviti i opustiti pre same intervencije.
Dečija stomatologija Dečija stomatološka ordinacija ima veliki značaj za pripremu vašeg deteta za kasnije samostalno održavanje zuba. Pored toga što se dete uči kako da pravilno održava oralnu higijenu, dečija stomatologija ima veliku ulogu u smislu razvoja vilice, razvoja govora i pravilne ishrane. Mlečni zubi su podložni karijesu, i postoje mere koje se mogu koristiti da bi se sprečio nastanak zubnog kvara.
Zalivanje fisura (useka, jamica na zubu) jedna je od preventivnih metoda, odnosno najčešće se radi na tako zvanoj „šestici“, zubu koji se pojavljuje oko šeste godine života deteta i postaje stalan zub. Pošto je „šestica“ zub sa neravnom površinom, na njemu se najčešće zadržava hrana, što dovodi do stvaranja bakterija, a to vodi nastanku karijesa. Postupkom zalivanja fisura, dobija se ravna površina zuba, čime se pranje olakšava i nema skupljanja ostataka hrane. Ovaj postupak traje oko 5 minuta po jednom zubu i potpuno je bezbolan.
Uklanjanje mekih naslaga je još jedna preventivna metoda, i zapravo predstavlja pranje zuba pastom i posebnom četkicom. Trajanje je oko 15 minuta i naravno, ništa ne boli.
Stomatolog treba da odredi da li dete treba da koristi zubne paste sa fluoridom, ali njegova primena mora biti kontrolisana, u smislu da manje dete koristi zubnu pastu sa manjom koncentracijom fluorida. Takođe, stomatolog može primeniti i rastvore, gelove i lakove sa fluoridom.
Jedini ozbiljan, ali nažalost objektivan problem kod određenih pacijenata je nestabilnost, ređe gornje, a češće donje totalne proteze. Razlozi su: nepostojanje dovoljnog volumena koštanog grebena na koji bi se oslonila proteza, izraženost i visoki pripoji plika i frenuluma, očuvana jaka aktivnost jezika, podjezičnih i obraznih mišića pri artikulaciji i žvakanju itd.
Često je potrebno ispravljanje zuba, jer je pravilan raspored zuba, osim estetike, bitan i za žvakanje i varenje. Oko dvanaeste godine deteta iznikne i poslednji stalan zub i tada je najbolje vreme da se počne sa nošenjem proteze. Ponekad je vađenje mlečnog zuba razlog posete dečijem stomatologu, i ovo predstavlja relativno laku intervenciju.